JACKIE WILSON - Spotlight On Jackie Wilson – Mr Excitement

jackie wilson spotlight

JACKIE WILSON
Spotlight On Jackie Wilson – Mr Excitement
Koko Mojo KM-CD-158 (65 min)

Ett samlingsalbum i Koko Mojos serie där strålkastarljuset är inriktat på mer udda och okända låtar i karriären för den artist som hörs. Här får vi höra 28 låtar med Detroitsonen Jackie Wilson i huvudrollen, onekligen en av de allra största rösterna genom musikhistorien, med tonvikt på soul, rhythm´n´blues men även alster åt croonerhållet.

Han var redan 1953, då han som 19-åring ersatte Clyde McPhatter i Billy Ward´s Dominoes, ett namn på mångas läppar. De fem första spåren på samlingen är bidrag från den gruppen, från åren 1953-1957. Därefter följer låtar med Jackie solo, med undantag för tre låtar där han gör duetter med Linda Hopkins. Vi rör under åren 1957-1963 och låtar hämtade från tre LPn och en EP.

Helt ”hitfri” är inte samlingen. Monsterhiten ”Reet petite” har inte kunnat undvikas (miljonsäljare två gånger om, 1957 och 1986). Men även listklättrare som ”I´ll be satisfied” och ”Baby workout” har fått plats.

Jackie Wilson var förutom en vokalakrobat av klass även känd för sin vilda scenutlevelse. I september 1975 fick han en hjärtattack under ett scenframträdande då han framförde ”Lonely teardrops”. Han föll så illa att han slog huvudet i scenutrustningen och ådrog sig en hjärnskada. Han återfick aldrig medvetandet utan låg i koma till han avled i januari 1984. Då inga pengar fanns i dödsboet finansierades begravning, ceremoni och allt därtill av den store beundraren Michael Jackson.

Det här en samling som visar på Jackie Wilson oerhörda vokala kapacitet. Alla låtar är inte av toppklass, men det är ändå som helhet kul lyssning.

Skriv ut