DIVERSE ARTISTER - Am I Reaching For The Moon? The Women Who Sang With The Howard Biggs Orchestra, 1951-1957

am i reaching

DIVERSE ARTISTER
Am I Reaching For The Moon? The Women Who Sang With The Howard Biggs Orchestra, 1951-1957
Jasmine Records JASMCD 3223 (77 min)

Howard Biggs var en av de aktivaste låtskrivarna, arrangörerna och orkesterledarna under 1950-talet, men fick aldrig något definitivt erkännande eller större kommersiella framgångar. Han specialiserade sig på att engagera vokalgrupper inom rhythm´n´blues samt manliga och kvinnliga sångare inom blues och jazz. 1956 backade han upp Solomon Burke på hans inspelningar på Apollo Records. Bland andra musikaliska samarbeten kan nämnas de med Little Jimmy Scott, Charles Mingus, The Ravens, Dinah Washington och Johnny Hartman. Han var också en duktig pianist, redan som 10-åring gjorde han sina första konserter.

Den här samlingen riktar in sig på olika kvinnliga sångerskor som stått för det vokala i hans orkestrar under sju år på 1950-talet. Tretton sångerskor hörs, de mest välkända är Lil Green, Varetta Dillard, Annie Laurie, Marie Knight och LaVern Baker. Bland musikerna i Biggs orkester kan nämnas King Curtis och Sam ”The man” Taylor på tenorsax samt Mickey Baker gitarr. The Cookies, The Five Keys och The Cues är några av de vokalgrupper som sköter backup-sången eller agerar duettpartners. Samlingen har 30 låtar som ursprungligen släpptes på Atlantic, RCA och Capitol.

Stilmässigt är det brett - jazz, blues, rhythm´n´blues och rock´n´roll. LaVern Bakers ”Substitute” lutar till och med åt pophållet och är en av få hitlåtar på samlingen. Annisteen Allens ”Fujiyama mama” och Dakota Statons ”Abracadabra” klättrade tydligen också på några listor.

Lil Green imponerar med sina två inledningsspår som lutar åt jazzig club-blues. En ny upptäckt är Tamara Hayes, även om det ibland kan bli lite övertydligt av inspirationskällorna Ella Fitzgerald och Bille Holiday. Mesta svänget hörs i Varetta Dillard & The Cookies och deras ”Stars of fortune”. De gör också en riktigt bra soulig ballad, ”The rules of love”. Terry Timmons är den bluesigaste damen med sin pianoblues ”Evil eyed woman”. Marie Knight sjunger titelspåret ”Am I reaching for the moon?”, en riktigt sentimental doo-wopballad.

På det hela taget en fin samling. Kanske inte något för dig som vill ha bluesgitarr och de tolv takterna, men står du ut med mycket piano, massivt blås plus överlag bra sångerskor och 1950-talssound så kan den vara något för dig.

Skriv ut