CADETS, JACKS & FLARES
Evolution Of A Vocal Group
Jasmine Records JASCD 1097 (79 min)
Tre doo wop-grupper ska höras på den här plattan, men kikar man på låtförteckningen så är antalet fem. The Peppers och The Thor-Ables har också varsin låt med. Gemensamt för de fem grupperna är dock dess medlemmar, de är desamma. Lägg dessutom till att vardera Donna Hightower, Young Jessie och Richard Berry har varsitt spår, med The Jacks angivna som back-upsångare. Trettio spår ryms på plattan, utgivna 1955-1962. Fjorton med Cadets, sex med Jacks och fem med Flares.
Cadets och Jacks var aktiva med skivsläpp samtidigt åren 1955-1956, men från och med slutet på ´56 fasades The Jacks ut. I den medföljande bookleten går att läsa att de var en grymt bra liveakt och vare sig det stod Cadets eller Jacks på konsertaffischen så körde de låtar från båda gruppernas repertoar. Grupperna ingick i familjen Biharis stall. Saul, Jules, Joe och Lester Bihari hade bolagen Modern, RPM, Crown, Kent, Flair och Meteor fördelade mellan sig. Cadets singlar gavs ut på Modern och Jacks på RPM. Förutom skillnaden i gruppnamnet så sjöng Willie Davis alltid lead i Jacks och Austin Taylor eller Dub Jones lead i Cadets.
Joe Bihari var den som bestämde repertoaren för Cadets och Jacks. Inriktningen var att leta efter lokala hits på små bolag med bristfällig distribution. Snabbt in i studion med Maxwell Davis som arrangör och inspelning av en cover var vad som gällde. Enligt denna modell fick Cadets, med Moderns överlägsna distribution, fram till 1957 hits med Nappy Browns ”Don´t be angry”, The Marigolds ”Rollin´ stone”, The Willows ”Church bells may ring”, IV Leagues ”Ring chimes”, Johnnie & Joe´s ”I´ll be spinning” och den allra största, The Jayhawks ”Stranded in the jungle”. The Jacks plockade sin bästa listplacering med The Feathers ”Why don´t you write me”, nummer tre på R&B-listan. I övrigt släppte de flera Maxwell Davis-original
Från 1958 var Cadets upplösta. En tillfällig comeback gjordes 1960 med en singel. Annars fanns medlemmarna från 1959 i gruppen The Flares. De lyckades få till en R&B-hit 1961 med ”Foot stomping (part 1)”. För Flares rörde det sig om lite tuffare doo-wop med sneglingar åt tidig soul.
Cadets var den grupp i vilka medlemmarna skördade störst kommersiella framgångar med sina coverversioner av framgrävda lokala hits. Själv gillar jag de lite tuffare Flares bäst. Som helhet dock en bra samling och dokumentation.
Comments powered by CComment