PAUL GAYTEN - True (You Don’t Love Me) Early Recordings 1947-1949

paul gayten

PAUL GAYTEN
True (You Don’t Love Me) Early Recordings 1947-1949
Jasmine JASMCD 3162
 
Två band regerade i New Orleans i slutet av 1940-talet. Det ena var Dave Bartholomews, det andra var Paul Gaytens. I Gaytens band ingick gitarristen Edgar Blanchard, så småningom skulle Lee Allen sax och Earl Palmer trummor komma att ingå. Nu ska man inte förvänta sig New Orleans-rytmer a lá Fats Domino eller Professor Longhair, även om ”Hey little girl” från 1947 visar på de gemensamma rötterna. Longhair gjorde sin version 1949.

Inledande balladen ”True” blev en framgång för Gayten på bolaget De Luxe, den nådde plats 5 på R&B-listan. Samtidigt låg ”Since I fell for you” på plats 3. Där togs sången av Annie Laurie, Gaytens sångpartner. Just den låten är inte med här, Laurie har fått en egen CD på Jasmine.

Gaytens pianospel skiljer sig från blues eller boogie, det är betydligt mer klassigt, utan att på något vis sakna inlevelse. Hans ”Doctor daddy-o” bjuder på explosiva kaskader, och ”Gayten´s nightmare” är svår att somna till. Han är även en bra textförfattare, inte så lite humoristisk. På ”That ain´t no lie” deklareras att han ”ain´t no square from Delaware, ain´t no fool from Liverpool”. Ett antal ballader blir det, kanske inte så omruskande idag. En stil som dock gick hem på dansgolvet, sent, after hours.

Gayten har varit sparsamt representerad vad gäller återutgivningar. Vår egen Jonas Bernholm gav redan 1979 ut en LP med Gayten/Laurie på sitt bolag Route 66. Herregud, snart 50 år sedan! JSP har en halv CD på en NO-box. Och så finns det lite från Gaytens tid på Chess, där han hamnade som talangscout i mitten av 1950-talet.

Desto mer efterlängtad är därför denna utgåva, ett utmärkt exempel på tidig New Orleans-musik av hög klass.

Skriv ut