PJ PROBY – Elvis Presley Style – Lost Elvis Songwriter Demos 1961-1963

{CAPTION}

PJ PROBY
Elvis Presley Style – Lost Elvis Songwriter Demos 1961-1963
Bear Family BCD 17678 (45 min)

För de flesta är nog PJ Proby mest känd för att han hade en image av att spräcka sina byxor i grenen under sina liveframträdanden. Men mitt under Beatles-vågen 1964 fick han även till några hitsinglar med ”Hold me” som den största. Mer okänt är att han innan sitt genombrott sjöng in demos av låtar tänkta för Elvis Presley. Bear Family har nu samlat ihop 21 stycken av dessa tidigare outgivna demoinspelningar.

I huvudsak var det låtar tänkta för att vara med i de Elvisfilmer som producerades i rask takt i början på 1960-talet. Majoriteten skrevs av Sid Wayne och Ben Weisman samt några av Ruth Batchelor och Bob Roberts, Brill Building-låtskrivare handplockade av ”Överste” Parker. Musikerna som backade Proby var alltid desamma; Glen Campbell på gitarr, Leon Russell piano, David Gates bas och Hal Blaine eller Jerry Allison på trummor.

Allt som hörs på samlingen spelades inte in av Elvis för någon av filmerna. Men de han tog sig an kan höras i filmer som ”It Happened At The World´s Fair”, ”Fun In Acapulco”, ”Roustabout, ”Tickle Me”, ”Girls!, Girls!, Girls!” och ”Kissin´ Cousins”. Den enda låten som blev en hit med Elvis av dessa var ”Fun in Acapulco”, tillika ledmotiv i den filmen.

Proby berättar att han såg detta med att sjunga in demos som ett sätt att dra in pengar så han hade råd att göra det han egentligen ville musikaliskt. Han sjöng även in demos för andra artister, bland andra Bobby Vee och hans stora hit ”The night has a thousand eyes”.

Det är bara ett fåtal rock´n´roll-låtar som hörs, utan de flesta var tänkta passa in i Elvis-filmerna. Det innebär en majoritet kommersiella och poporienterade ballader och upptempospår. Att Proby kunde sin Elvis, både vad gäller röst och stil, råder det ingen tvekan om. Att han var en stor sångare visade han i sin fortsatta karriär då han övergav de spräckta brallorna och mer och mer vandrade åt crooner-hållet.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste