På västfronten mycket nytt!

Blues i Väst

Blues i Väst är en nystartad paraplyorganisation mellan 8 ideella bluesföreningar i Västsverige. Det är ett samarbetsorgan som bildades formellt i februari 2020, där man delar erfarenheter, stöttar varandra och delar på riskerna vid sambokning av större turnéartister.

Blues i Väst bildades informellt under European Blues Challenge i Italien 2016, där många svenska bluesföreningar var närvarande för att stötta Sveriges representanter: Ida Bang & the Blue Tears.

Christer Johansson nyvald ordförande i Blues i Väst berättar:Vi ville skapa ett nätverk mellan bluesföreningar i Västra Götaland för att kunna utveckla och bedriva samarbeten som gynnade alla parter. Inledningsvis hade vi några möten där varje förening dryftade sina behov och där vi bollade olika idéer på hur vi kunde gå vidare i samarbetet. Att undvika krockar mellan våra arrangemang bedömdes som viktigt och genom nätverket underlättades detta radikalt mot tidigare.

Efter hand växte tankarna fram att samarbeta kring en gemensam turné till ett paketpris. Möjligheten att gemensamt förhandla om en turné med åtta konserter under en 10-dagarsperiod öppnar ju så klart upp för ett mycket bättre förhandlingsläge. Hösten 2019 genomfördes den första gemensamma turnén med Laurence Jones band, UK. Turnén blev mycket lyckad och uppskattad av såväl publik som arrangerande föreningar. Vi planerar nu att genomföra nästa gemensamma turné hösten 2020 (preliminärt 10-19/9 med Dawn Taylor Watson CAN, vinnare 2017 i International Blues Challenge, Memphis).

Med den här typen av satsning, där vi tillsammans går in ekonomiskt står vi starka och första turnén var en succé på alla sätt. I det här samarbetet bidrar Förvaltningen för Kulturutveckling (före detta Kultur i Väst) med personell resurs och stöd, även Musik Hallandia ger stöd, vilket ger oss ännu större samlad styrka. Genom nätverket Blues i Väst har vi en betydligt större plattform att stå på då vi kan ha gemensam marknadsföring och förhandlingsmöjligheter med artister. Möjligheten att söka ekonomiskt stöd ökar givetvis också då vi gått samman.

Vi träffas oftast vid något bluesevenemang för att både ha givande möten och umgås. Flera av medlemsföreningarna är även medlemmar i European Blues Union.

Blues i Väst består av: Blue Chain Vänersborg, Blue Heart Halmstad, Cookin´ Borås, Dusty Road Tidaholm, Göteborgs bluesförening, Uddevalla bluesförening, Kungsbacka Jazz & Blues, Åmåls bluesförening med stöd av Förvaltningen för Kulturutveckling (f d Kultur i Väst) och Musik Hallandia.

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
Aktuellt