MELVIN LITTON/THE GOTHIC COWBOY – Bare Bones

MELVIN LITTON/THE GOTHIC COWBOY
Bare Bones
Egen (49 + 54 + 54 + 48 min)

Melvin Litton avbröt i 25-årsåldern en utbildning till amerikansk astronaut för att istället som ”The Gothic Cowboy” under 20 år kuska runt med sin gitarr och lira på barer, småklubbar och hål i väggen. Mest efterfrågad var han i Kanada, New England, Colorado, Nashville, Austin och hemma i Kansas. Första bandet bildade han 1995 vid fyllda 45, The Border Band. Stadiga bandmedlemmar har varit Roger Holden på gitarr och Dave Melody på trummor. Basisterna har varit ”fler än vad en spindel har ben”, för att låna Melvins uttryck.

De kallade sin stil för ”rawhide rock´n´country blues”. Fram till 2016, då bandet upplöstes, hade de släppt fem plattor. Numera finns Melvin i en duo tillsammans med Mando Dan Hermreck. De släppte 2019 dubbel CDn ””Between The Wars”.

På ”Bare Bones” har Melvin samlat de låtar han skrev och framförde i unga år, från tiden som kringresande soloartist. Låtarna är ursprungligen inspelade 1978, 1979, 1981 och 1984 på en kassettportastudio.  Det är bara Melvins röst och gitarr som hörs.

Fjorton låtar finns på vardera av plattorna. Var och en av plattorna har fått egna namn; ”Chance”, ”Folly”, Desire” och ”Dreams”. Var och en är dessutom illustrerad av Melvin och han visar sig vara en talangfull tecknare.

Melvin rör sig mellan det mesta inom rootsmusiken; country, blues och folk. Han berättar historier; vi får träffa bland andra Faris Jordan, Jaloeb Corley, Lily Mae och Harvest King men han skildrar även olika platser han besökt på sin ”never ending tour”. Jag skulle nog likna honom med en songster, lika mycket Woody Guthrie, som Lightnin´ Hopkins och Jimmie Rodgers.

Jag förstår att detta är något av en dokumentation av en livsgärning. Som lyssnare är det dock lite mastigt att lyssna igenom de 56 låtarna i ett svep, i småportioner fungerar det bättre. Att det funkade bra på mindre spelställen är också lätt att förstå.

Bo Majling
 
 
 

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste