Blueskrönika vintern 2014

Kellie Rucker 22/11

Den 22 november gästades Göteborgs Bluesförening av Kellie Rucker (US) kompad av lokalt band bestående av bland annat Göran Svenningsson på gitarr och sång, Nikke Ström på bas samt en duktig trummis som jag inte hört förut. De spelade på s/s Marieholm. Har hört Kellie både i Eslöv, Mönsterås och Göteborg på deras party, men inte med denna sättning. Och visst blev det en jättebra spelning. Man kunde tro att de spelat ihop många gånger, men så var inte fallet. Hon hade kommit dagen innan och de hade då repat. Kan inte varit lätt, för hon gjorde egna låtar från sina senast skivor och hade väldigt stora krav på bandet. I början hade hon lite svårt att få igång Göran, men efterhand som kvällen fortskred blev det riktigt bra. Den som imponerade mest var trummisen. Skulle vara roligt om hon kunde komma och köra med detta komp på någon festival. 

Fat Bull & Do The Strand Band 28/11

Fredagen den 28e spelade Fat Bull & Do The Strand Band på XO i Åmål. Bandet innehåller två duktigt musiker från Åmål. Trummisen Dan Magnusson brukar spela bakom Seasick Steve och Love Tholin bakom Jack Vreejswijk. Det blev en välbesökt kväll, det enda musikarrangemanget bluesföreningen hade under hösten. Fat Bull är en Åmålsprofil som alltid drar mycket folk. Visserligen bara covers, men när dessa musiker med bröderna Tholin på gitarr, en basist så blir det något extra.

Honeyboy Slim & The Bad Habits 29/11

Lördagen den 29e besökte jag Atomic Rooster Music Club på Kajsa Warg i Majorna i Göteborg, en spelbar med en massa tv-apparater där de brukar visas sport. Denna kväll var det en musikbar. Bandet som spelade denna kväll var Honeyboy Slim & The Bad Habits från Vetlanda, som ibland brukar dela på sig. Jakob Steinvall kör då ensam med gitarr, fottrumma och sång. Då blir det låtar från gamla bluesmyllan som det blev även denna kväll. Efter detta höjde brodern Josef takten med trummisen och då kallar de sig Five Finger Discount. Då blir det rätt röjig blues, bland annat spelar de låtar som Red Hot i hög fart. Efter en liten paus var det dags för hela bandet på scenen med Honeyboy Slim på trummor och Sven Andersson på elbas. Nu blev det full ös på scen resten av kvällen, med I´m Walking, Roud Runner, Mean Woman Blues. Visserligen inte renlärig blues men inte heller rockabilly utan något uppskruvat mot hårdrockhållet, men ändå inom ramen för modern rockabilly.

Sofie Reed 13/12

På Luciadagen den 13e december gästade Sofie Reed Åmål och denna gång blev det Solsidan som fick var spelplats två dagar i rad, både 12e och 13e. Två utsålda kvällar blev facit. Sofie besökte Åmål´s Blues Fest för två år sedan och då skaffade hon sig en trogen publik. I somras på bluesfesten var hon den artist som hade mest spelningar. Hon flyttade till USA som tonåring och livnärde sig i början som stylist innan hon blev heltidsmusiker och är nu bosatt i Colorado. Det blev en bluesafton utan Luciasärk och krona, men med folkmusik, visa, roots samt blues på dulcimer och lapsteel, sång samt munspel. Det var en Cornelislåt till Lucia, men mest eget och en hel del från en kommande skiva. Hon passade på att spela in den i Stockholm med Corey Harris saxofonist, som tyvärr inte var med i Åmål. Han hade varit tidigare med på turnén, men var tvungen att åka hem för spelningar.

Trettondagsblues

Året började med den traditionella trettondagsbluesen på ett fullsatt Musikens Hus i Göteborg. De som inte hade skaffat sig förköp hade tur om de kom in den här gången. På den stora scenen spelade Bluebirds och senare på kvällen Interstate 40 Rhythm Kings. Kvällen startade nere i Hängmattan med Göteborgsbandet Dirty Old Bastards. Har inte hört bandet tidigare, men det var ett intressant band som spelade femtio- och sextiotalsblues. De hade lite udda instrument, bland annat en tom plastdunk, tvättbräda samt bas och gitarr. Eftersom det var mycket folk och det är sittande publik så blev det trångt och svårt att se. Det jag hörde var intressant. De skulle nog passa på en mindre scen på någon bluesfestival. Bluebirds är ett band som funnits länge och de har gått tillbaka till sin första sättning, så det är väl bara Patric Carlsson och Mark Jonsson som hängt med hela tiden. Det var väl inte direkt något nytt utan mest låtar från tidigare skivor, de kör mest sina egna låtar samt några covers. Det avslutande bandet Interstate 40 Rhythm Kings är väl inte heller det ett band som ses så mycket, de kommer från Boråstrakten. Har hört dem många gånger tidigare, tyckte väl att de var lite blekare än vanligt. Verkade som de stannat till i växten, men jag kan ha fel. Ändå en lyckad kväll med stor trängsel på dansgolvet hela kvällen.

Sven Zetterberg

Sven Zetterberg Bluesband 22/1

Den 22 januari gästade Sven Zetterberg Bluesband Café August i Karlstad. Caféet ligger på en kulle vid namn Kanikenäset där det hade varit ett tegelbruk. Där fanns också bostäder och en av dessa är nu Café August. Karlstads Bluesförening hade sin Bluesfestival där. Denna kväll gästades Café August av Sven Zetterberg Bluesband förutom. Det blev en hel afton med blues av ädlaste märke, det verkar som Sven gillar att spela med dessa musiker. Den här kvällen var det så gott som blues för hela slanten, lite rock´n´roll samt några låtar åt soulhållet. Det var många låtar från Svens förebilder, inte så många egna denna gång. Några låtar från Chicago Express-tiden. Det var ett tag sedan jag hörde en sådan bra blueskonsert med Sven.

Thorbjörn Risaeger

Thorbjörn Risager & The Black Tornado 6/2

Den sjätte februari besökte Thorbjörn Risager & The Black Tornado från Danmark Kristinehamn bluesförening med spelning på Mastmagasinet. Denna pub och nattklubb tar in cirka 300 gäster. Det verkar som föreningen har medgång, det var över 180 förköp och mer publik kom. Det var så gott som utsålt. Och man kan inte bli besvikna på Torbjörn och hans band, det verkar som de blir bara bättre och bättre. Man kunde ju tro att det inte skulle komma så mycket publik en fredag halv elva på kvällen, men där hade jag fel. Även om det var trångt och surrigt i lokalen så hade man fått fram toppenljud. Torbjörn har ju en kraftig bluessoulröst som passar till bandet som innehåller trumpet, saxofon, keyboards samt gitarr, bas och trummor. Det var allt från blues, r&b, soul till lite åt jazzhållet och även boogie woogie-takter. Ett samspelt band med upp till 100 gigs årligen. Så om publiken är så här på hugget i Kristinehamn så kan de säkert boka vilka namn som helst. Men då kanske man behöver större lokal. Å andra sidan har de en bluesfestival på sommaren utanför Ölme Diversehandel och då skulle Thorbjörn och hans mannar passar jättebra och man behöver inte trängas som den här kvällen.

Skriv ut