EN VANLIG DAG PÅ STAN – alls icke… Den årliga Kulturnatten, 27 april

kultur3
Christer Magnusson & Christer Lyssarides

Larry´s Corner: Tommy Galento har vernissage
Polar Prize Museum: ”Rätten till frihet”
Stallet: Ahmad Al-Khatib & Lena Nowak
St Pauls Papper: Christer Magnusson & Christer Lyssarides

Stampen: Knockout Greg & The Jukes

Multiartisten (konstnär, musiker, författare…) Tommy Galento Nilsson ställde ut. I musikkretsar är Galento mest känd som bandledare för OK Star Orchestra med ett flertal skivutgivningar i – ska vi kallar´t – world music. Ett antal målningar, collage med mera fanns på display i Larry´s Corners lilla trevliga skiv- och bokhandel på Grindsgatan på Stockholms söder. Som bonus fick vi också lyssna på Miriam Oldenburg spela omväxlande glad och känslosam klezmer på dragspel.

Miriam OldenburgMiriam Oldenburg

Mats Nileskär (känd från P2:s Soul Corner) och DN-skribenten Måns Mosesson samtalade och spelade musik med anknytning till 1960/70-talets medborgarrättsrörelse och Black Power. Mycket intressant att höra Nileskär berätta om sina möten med Aretha Franklin, Curtis Mayfield, James Brown med flera varvat med intervjuinslag från hans radioprogram. Detta ägde alltså rum på Polar Prize Museum vid Stortorget i Gamla stan.

Mata Nileskär Måns Mosesson
Mats Nileskär och Måns Mosesson

Med raska steg till Stallet för att höra arabisk musik på oud och klarinett. Glöm det. När jag andfådd kom fram var det så mycket folk, så man hade bommat entrén och folk häckade utanför för chans komma in på nästa konsert. Döp om Kulturnatten till Kulturfnatten!

På St Pauls Papper, en butik vid Mariatorget, fanns det plats när jag anlände, men den lilla lokalen fylldes snart när musiken från ”The two Christers” strömmade ut på gatan genom den öppna dörren. Christer & Christer bjöd på ballader, visor och en smula blues. Magnusson sjöng och båda trakterade gitarrer av varierande slag. Mysigt!

Christer Lyssarides, Houston Stackhouse (i bakgrunden), Tommy Galento
Christer Lyssarides, Houston Stackhouse (i bakgrunden), Tommy Galento

Stampen – repris på ”glöm det”. Greger och hans Jukes hade redan börjat lira och väggarna bågnade. Byst med folk. Kom av någon anledning att tänka på det gamla bluesiga punkbandet Hela Huset Skakar. Ingen idé att ens försöka ta sig in. I stället läge att rätt så mör bege sig hemåt…

Straight outta Löfgren: text/foto

Skriv ut