Lisa Lystam Family Band - Gävle konserthus restaurang, 10 april

lisal ystam

Förutom Lisa Lystam så består bandet av Mattias Gustafsson gitarr, Patrik Thelin trummor, Fredrik ”Skanky Fred” Karlsson gitarr och Johan Sund bas. Gävle JazzClub stod för arrangemanget och trots att det var blues på programmet så var lokalen välfylld. Lisa tyckte att det var riktigt kul att så många kunde komma en onsdag.

Det som bjöds var kanske inte riktigt vad de flesta i publiken var vana med, men det gick hem. För det vi fick höra var musik i absolut världsklass. Konserten inleddes med ”Daniel” från senaste plattan, tätt följd av ”Give you everything” och ”I´ll get by”. Fjärde numret, ”Glory”, kommer att finnas på den nya plattan, som väntas komma ut i sommar någon gång. ”Wherever I can find my love” och ”In my time of dying” avslutade första set.

Efter en liten paus startade set nummer två med ”Big town man” och ”Make love to you”, en av tre covers. Merparten av materialet var egna kompositioner, varav ”High expectations” och ”Get out of bed” var nykomponerade. Läckra gitarrsolon, fett bassolo och givetvis ett lika fett trumsolo tillhörde ingredienserna i kvällens högoktaniga bluesmiddag. Mattias Gustafsson levererade också ett sobert användande av wah-wah pedal, läckert värre. Lisa Lystam trakterade, förutom sång, också munspel på bästa sätt. ”I thought I could do it all” avslutade det ordinarie programmet. Men som belöning för stående ovationer så bjöds vi på extranumret ”Love her with a feeling”.

lisa lystam

Jag pratade lite med Lisa efter spelningen. Hon sa att bandet undrat om det verkligen skulle fungera att lira blues för jazzälskare, och de var naturligtvis väldigt glada över att det funkade. Jag tror att musik som levereras med den energi, inlevelse och spelglädje som Lisa Lystam Family Band gjorde går hem bland de flesta musikälskare. Visst är plattorna bra, men musiken får en extra dimension när den liras live.

Hasse Ivarsson: text/foto

Skriv ut