GRETCHEN PETERS Brooklyn Bar, Stockholm, 2019-04-28

Gretchen Peters
Gretchen berättar att hon varit i Stockholm en gång förut, för 18 år sedan och att hon då spelade inför ungefär 25 personer. Nu är det ett fullspikat Brooklyn Bar som jublande tar emot henne. Precis som då har hon med sig Barry Walsh på piano, dragspel och stämssång. Då var de gifta på varsitt håll, nu är de gifta med varandra.

Gretchen Peters har släppt tre kanonplattor på raken; ”Hello Cruel World”, ”Blackbirds” och ”Dancing With The Beast”. Det är också från dessa tre som flertalet av de arton låtar vi får höra är hämtade, med lite övervikt från den senaste där alla texter förmedlas ur ett kvinnligt perspektiv. Undantaget är en pianoinstrumental från en av Barrys soloplattor och en låt från ett samarbete med Tom Russell. Var och en av Gretchens låtar är en liten novell i sig. Hennes berättande texter står i en viss särklass bland de singer-songwriters som är verksamma idag. Oftast är det något udda karaktärer som bär hennes låtar framåt, inte sällan ur ett underdog-perspektiv. Av någon anledning så placeras hon slentrianmässigt in i facket country, kanske för att hennes bas är i Nashville. Men hon är mycket mer och traditionsmässigt bredare än så. Jag menar att det finns referenser till 1960-talets tidiga folkprotestvåg och längre tillbaka än så, men med budskapet i texterna anpassat till dagens situation.

Inledningen med ”Arguing with ghosts” och ”Wichita” är ren knock-out. Två kvinnoöden av skilda slag med ord som mejslar sig in och blir kvar. Så förlöper kvällen, en oerhört samspelt duo och texter som verkligen manar till reflektion. Hon avslutar ordinarie set med två av sina mästerverk, ”Five minutes” och ” Idlewild”. Under ”Five minutes” fängslar hon publiken i Brooklyn Bar så till den grad att det är helt knäpptyst ute i lokalen, följt av kvällens volymstrakaste och längsta ovationer när låten är över.

Gretchen Peters

Hon avslutar med att som sista extranummer göra en TFA (Total Fucking Acoustic, förtydligar Barry) längst ut på scenkanten och köra ”Love that makes a cup of tea”, avslutningslåt på senaste plattan med text på temat medmänsklighet.

Då är formidabla 90 minuter till ända.

Text & Foto: Bo Majling

Skriv ut