LADY A & TOP DOGS Big Ben, Stockholm, 7 november 2018

 

lady a

Show him love! Show me love! Ja, det var mycket show, mindre med skönsång, när Lady A från Seattle ledde styrkorna (Top Dogs) och dompterade ett välbesökt Big Ben. Roligt också med en amerikansk vokalist på turné med svenskt komp som gör sin egen originalrepertoar och mindre kända covers. Damen sjöng inte ens ”I´d rather go blind”, kors i taket! Att dra igång ”the soul clap” är inte så ofta förekommande heller.

lady a top dogs
Show him love!" Sverker har just tagit ett gitarrsolo

 

En intressant aspekt är att Lady A, i likhet med Bobby Rush, inte anpassar sin repertoar till en vit (europeisk) publik. Man får sig till livs saker som en x-rated burlesk tolkning av Nina Simones ”I want a little sugar in my bowl”. Inget hymlande om vad det handlar om där. Och knappast hade jag trott, att jag i Sverige skulle få uppleva en sångerska/sångare fråga ”Do you want to hear the blues?” – för att sedan brista ut i en låt som man måste logga in på söderns webradiostationer för att höra; Denise LaSalles ”Mississippi woman”. Och den smakfulla countryballaden ”Tennessee whiskey”; en countrysoulhit med Omar Cunningham på nämnda radiostationer. (Låten spelas naturligtvis även på countrystationer med artister av annan kulör.) Gott om publikfrieri var det när Lady A involverade publiken i växelsång i hennes egen ”If you don´t want it, don´t waste it”. Riktigt svettigt blev det i improviserad funk med stötigt brass à la James Brown, som hon aldrig ville släppa taget på. För att så småningom lugnt och fint avsluta kvällen med Doris Days evergreen ”Que sera sera”. Omväxling saknades sannerligen inte.

dexter allen

Borta i Jackson, Mississippi, kunde damens skivproducent Dexter Allen, om han var vaken, kolla in Lady A och publiken in real time, när hon filmade med mobilen och sände. Detta var andra turnén med Top Dogs och de trivs helt klart förträffligt med varandra. Förra sommaren gjorde de bl a ett starkt framträdande vid Åmål´s Blues Fest kunde man läsa i Jefferson. Lady A är cover story i nr 195 och Top Dogs presenteras i nr 197. Denna spelning var de förstärkta med Martin Lood och Bosse Gustavsson på trumpet resp tenorsax.

Foto och text: Straight outta Löfgren

Skriv ut