GRAND MARQUIS – BRIGHTER DAYS

grand marquisGRAND MARQUIS
BRIGHTER DAYS
GMCD009
(41 min)

Bandet bildades för 20 år sedan i Kansas City, då jumpbluesen och swingen hade en revival. Det är ett sexmannaband, där halva sättningen är blås i form av sax, trombon och trumpet. Detta är åttonde plattan i långspelarformat. Rötterna finns fortfarande i Kansas City och New Orleans men denna gång sneglas det även en smula åt Memphissoulen.

Av plattans nio låtar är de sju första egna gruppkompositioner. Coverspåren utgörs av Jimmy Cliffs klassiker ”Many river to cross” och gospelstandarden ”Down by the riverside”. De görs helt okay men inte mer. Några av blåsarren låter en hel del Staxinfluerat, i synnerhet i inledningsspåret ”Another lover”. Jag tycker nog ändå att de gör bäst ifrån sig i de spår som landar i jumpblues, i synnerhet i plattans vassaste låt ”Night shift”. Det ges stor utrymme till soloinsatser, inta bara till blåsarna utan även gitarristen får kliva fram i rampljuset.

Bandet har sedan starten legat på ett snitt strax över 100 spelningar per år och jag gissar att det är live som de gör sig bäst. Plattan är trivsam lyssning, men det där extra som gör att den kliver upp ett snäpp saknas.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste