Diverese artister – DEEP SOUL ROYALTY

deep soul royaltyDEEP SOUL ROYALTY
Diverese artister
Golden Crown GCCD 1001
(70 min)

Hur många soulsinglar spelades egentligen in under 1960- och 70-talet i USAs sydliga stater? Under senare år har ett radband med soulsamlingar från dessa år dykt upp. Oftast med okända artister och i regel med originalutgivningarna på pyttesmå lokala skivbolag. Ibland kan någon eller några av artisterna senare ha slagit igenom under ett annat artistnamn på något större bolag.

De japanska soulfantasterna var först med detta arkeologiska grävande men det fascinerande är att det nu sitter soulfantaster i princip i alla världsdelar och sysslar med detta. Å källorna verkar vara oändliga.

Denna utgåva är ännu ett exempel i raden, även om några kändisar också får plats på den här samlingen. Här är det australienska soulnördar som ligger bakom detektivarbetet och utgivningen. Man har inte heller gjort det lätt för sig i och med att det skulle vara ett tema på samlingen. Temat avslöjas av albumets titel. Samtliga spår framförs av en artist eller grupp med antingen Lord, Duke, King, Princess, Prince, Knight, Lady eller Royal i artistnamnet.
23 låtar har fått plats och samtliga är soulballader. Textmässigt är det inte aristokratins leverne som avhandlas utan den mer vanlige medborgarens vardagsmödor med tonvikt på sviken kärlek, olycklig kärlek, ha tomt i plånboken eller männens vänsterprasslande. Mycket är riktigt bra, stora röster och massor av feeling.

Jag räknar till fem artister som har gjort sina singlar på relativt etablerade bolag; Atco, Stax, Mercury, Speciality och Kent. I övrigt rör det sig om bolag som DeLuxe, Shurfine, Maxx, Debbie, Tamm, Canyon, Powerhouse, Tribe, M-Pac, Bee, Sahara, Musicor och Trius.

Tilläggas ska att australiensarna dessutom fått till en booklet som innehåller en liten minibiografi över varje artist och den låt som finns med. Imponerande bara det.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste