DEB CALLAHAN – Backbone

{CAPTION}

DEB CALLAHAN
Backbone
Blue Pearl Records (48 min)

Album nummer sex för Philadelphias sångerska och låtskrivare Deb Callahan, men åtta år sedan senaste plattan. Denna gång inspelad live i studio i hemstaden med sitt ”on the road-band”, flera fanns med redan vid starten för sexton år sedan. På några låtar är det förstärkt med blås, munspel och bakgrundskörande. Tyvärr avled trummisen i bandet sedan sexton år, Tom Walling, kort efter att plattan var inspelad. Albumet är tillägnat honom.

Tio av de tolv låtarna är komponerade av Deb, några ihop med producenten och slidegitarristen , Chris Arms, leadgitarristen Allen James eller organisten/pianisten Danny Schogger. Coverlåtarna kommer från Percy Mayfield (”Danger zone”) och Sean Costello (”Anytime you want”).

Den stilmässig grunden är blues med funkinslag, oftast i midtempo. Deb skriver berättande texter med budskap och ställningstaganden om dagsaktuellt. En text som sticker ut är ”Cleaning house”, om städerskan som sliter för att hålla de bättre bemedlades hus städade för småpengar. Annat är texter om byxor för storväxta kvinnor olycklig kärlek mellan tjejer.

Helheten blir dock inte lika bra som texterna, då jag tycker det blir lite för mycket bluesfunk i midtempo. Visserligen musikaliskt oklanderligt, men några tempohöjande adrenalinpåslag hade behövts för höja det hela över ett gediget habilt hantverk.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste