Blues på schemat

Notodden var staden där järnverken utgjorde jobben. Den bruna röken från fabriksskorstenarna täckte himlen och framtiden såg ljus ut. Ända fram tills dess flera tusen kastades ut i arbetslöshet 1987. Nu blir högre utbildning i blues en möjlighet fr.o.m. augusti 2018.

Kontrakt är underskrivna och avtal ingångna med The Rock and Roll Forever Foundation, instiftat av Little Steven, Bono, Jackson Browne, Bruce Springsteen och Martin Scorsese.

Detta betyder att studenter redan från augusti i år kan fördjupa sig i bluesmusikens stilarter och traditioner. De ges också möjlighet att finna och stärka sina egna personliga uttryck och odla sina egna musikaliska intressen.

En del av studierna består i att skapa och spela in egen och andras musik genom att arbeta i studion. Därmed blir det inspelning på legendariska Juke Joint Studio. Det är en gammal Stax-studio i orginal hämtad från USA*. Också denna ligger i Bok & Blueshuset och blir en del av utbildningen. Studierna skall genom teori leda till kunskap och reflektion över bluesens historiska och samhällsrelaterade funktion i populär- och samtidskultur.

Vägledning kommer bl.a. från Little Stevens Blues Schools lärarteam och från norska krafter med god erfarenhet. Knut Reiersrud och Amund Maarud kommer att hålla det som kallas masterclass under höst- och vårterminen. Studierna på Universitetet i Sørøst-Norge omfattar 30 poäng och utvidgas även till bachelornivå från 2019.

Little Steven & Norge
Steven Van Zandt är skådespelaren många minns från Sopranos och Lillyhammer, men kanske allra mest som gitarrist i Bruce Springsteens E-Street Band. Han har bidragit med sin expertis genom Little Stevens Blues School i Notodden de senaste åren. Nu har han sagt ja till att också hjälpa studenterna.

– Denna utbildningsmöjlighet kommer att få betydelse för rekrytering och talangutveckling, men också för bluesens status och betydelse, säger vd Espen Fjelle på Europas Blues Center. Centret ligger inne i Bok & Blueshuset. Espen Fjelle är en av de 13 pionjärer som grundade Notoddenfestivalen, som fyllde 30 år i fjol.

– Detta kommer att ge ett lyft som den norska bluesscenen behöver. Nu får vi möjligheten att få fram en bredd med banbrytande utövare liknande det man fått fram i norska jazz- och folkmusiksammanhang de senaste 30-40 åren. Vi har en lång väg att gå, men nu är vi igång.

Text och foto: Tove Andersson
(frilansjournalist i Frilanstove och medlem i NJ/Norsk Forfattersentrum)

* Denna prisvinnande studio i Notodden är i världsklass när det gäller analog utrustning och unikt sound. Det var Steve Wold (Seasick Steve) som förde denna studio över Atlanten till Notodden 2001.

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
Aktuellt