”BABY FACE” WILLETTE – Organ Giant


”BABY FACE” WILLETTE
Organ Giant
Jasmine JASMCD3210 (74 min)

En stor blomsterbukett till Jasmine som gett ut den här skivan, men när de kallar den ”Organ Giant” är det överord. En orgelgigant hade han säkert kunnat bli, så bra var han, om han inte hade kastat bort sitt liv på dåligt leverne (född 1934 eller 1936, död 1971). Högeligen intressant är att hans skivdebut inkluderats, fyra låtar från två singlar på Recorded in Hollywood och Vee-Jay, båda inspelade 1952. På den första spelar han piano, på Vee-Jay orgel. Och han sjunger tre av låtarna. Musikaliskt är det blues/R&B. Oslipat och kul. Här har orgelliret fortfarande det tidstypiska fläskiga ”Wild Bill Davis-soundet”. Detta är ju 2-3 år innan Jimmy Smith knäckte koden till bebop på Hammond B3.

Willettes superkorta sejour (januari-maj 1961) på jazzens flaggskepp för skivbolag, Blue Note, resulterade i två egna LP och medverkan på en med Lou Donaldson Quartet och en med Grant Green Trio. De sex första låtarna är ”Face To Face”, som nyligen återutgavs som en del av en orgelsamling på AVID Jazz (recension Jeffersons hemsida 200301). Som sagt, Willette kunde ha blivit ett stort namn; Blue Note såg hans kapacitet. Han är flyhänt i Jimmy Smiths anda, men svävar inte ut lika mycket. Orgeln gläfser, men – till hans förtjänst – hemfaller han inte en enda gång på Blue Note till det fläskiga gurglande som organister plägar variera sitt sound med. Nej, här är det raka bebop- swing- och bluesrör. Grant Green solar förbaskat fint och smakfullt.

Nästa tre låtar är halva LPn ”Stop And Listen”, inspelad fyra månader senare. Där har saxofonisten Fred Jackson utgått och kvar är Grant Green och Ben Dixon. Klassisk orgeltrio alltså. Willette är en excellent ”basist”. Drivande vandrande bas med pedalerna i ”Jumpin´ Jupiter”. Yes, ”Baby Face” var bra, fast kunde ha ”hängt” mer än en gång (att lägga sig en stund på en grundton som improviseras över). Ett par underbara solon av Green; speciellt i 8 minuter långa ”Willow weep for me”, där han hinner trycka till ordentligt i ett chorus. Oj oj!

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste