WEE WILLIE WALKER 1941-2019

Wee Willie Walker
Soulsångaren Wee Willie Walker avled den 19 november 2019 i en ålder av 78 år.

Han föddes i Hernando i Mississippi, men växte upp i Memphis. Sin vokala skolning fick han i unga år i sin församlingskyrka. Redan när han var femton år fanns han med i turnerande gospelgruppen Redemption Harmonizers. I gruppen fanns bland andra Roosevelt Jamison, som senare skulle skriva soulklassikern ”That´s how strong my love is”.

1960 bosatte sig Walker i St Paul i Minnesota och anslöt sig till gospelgruppen Royal Jubileers. Han kom även att bli medlem i rhythm´n´bluesgruppen The Valdons. Det var också i St Paul han kom att leda sin första egna grupp, The Exciters. Walker kom att bo kvar i St Paul i hela sitt liv.

1965 fick han som soloartist kontrakt med Goldwax Records i Memphis. Debutsingeln producerades av Quinton Claunch och en av låtarna var skriven av tidigare musikerkompisen Roosevelt Jamison. Det blev fler singlar på Goldwax, några av dem utgivna på licens av Checker, men kommersiellt blev det ingen succe. Efter att ha jobbat med Curtis Mayfield, lämnade Walker musiken som heltidssysselsättning och tog ett ”vanligt jobb”. Han uppträdde dock kontinuerligt på helgerna med gruppen Willie & The Bees, som han bildade med en av medlemmarna i The Valdons.

Det dröjde till 2002 innan Walker återgick till en tillvaro som heltidsmusiker, då som medlem i gruppen The Butanes. Åren 2004-2011 släppte de tre album och turnerade friskt i både Europa och Japan. 2013 släppte han en duoplatta ihop med Paul Metsa. De hade då uppträtt som duo i tre år.

2014 turnerade han med Rick Estrin & The Nightcats. Estrin kom också 2015 att producera Walkers album ”If Nothing Ever Changes”. En platta som fick fin kritik och uppmärksammades mer än det han gjort tidigare. Hans i särklass största framgång skulle inträffa 2017, med soulplattan ”After A While” där han backas upp av Anthony Paule´s Soul Orchestra. En kritikerrosad platta som kom att sälja bra och vinna flera olika utmärkelser som ”årets platta”. Walker kom också att vinna några individuella awards som det årets bäste soulsångare.

Walker avled i sömnen i sitt hem St Paul efter att kvällen innan spelat in nytt material med Anthony Paule´s Soul Orchestra, avsett för uppföljaren till ”After A While”.

En minnesceremoni hölls till Walkers ära den 22 december 2019 i The Minnesota Music Cafe i St Paul.

Text: Bo Majling

Foto: Tom Wallance

Hans platta, ”After A While”, recenserades i Jefferson nummer 195.

WEE WILLIE WALKER & THE ANTHONY PAULE SOUL ORCHESTRA
After A While
Blue Dot Records BDR CD109 (58 min)

Sångaren Wee Willie Walker har ett åttamannaband i ryggen med både full blåssektion och en hammond. Lägg till tre och ibland fyra bakgrundssångerskor. Resultatet har blivit en platta med tretton soullåtar, allt inspelat live i studion. Åtta av dem är egna kompositioner, de flesta av Walker och bandledaren Paule eller managern Christine Vitale. Coverlåtarna är relativt välkända men görs i fräscha versioner. I ”Lovey Dovey” gör Walker en duett ihop med Terrie Odabi, på lika nivå som Otis Redding och Carla Thomas version på deras kultplatta ”King & Queen”. George Jacksons ”I don´t want to take a chance” är också en topp bland coverversionerna. Bland de egna verken är dryga sju minuter långa balladen ”Cannot be denied” bäst och det är tillika plattans höjdpunkt.

Walker har en rå, lite småhes röst som gör sig bra i denna typ av retrosul med referenser till 1960- och 70-talets sydstatssoul. Balladerna överväger uptempospåren och det är något som tilltalar mig. Precis som hela plattan, bra nyinspelad soul.

Bo Majling

 

Foto: Tom Wallance

Skriv ut