Peter Edward ”Ginger” Baker 1939-2019

ginger baker
Ginger Baker avled på ett sjukhus i Canterbury den 6 oktober 2019, i en ålder av 80 år.

Han hade en trasslig uppväxt i Lewisham i södra London och var som ung inblandad i gängkriminalitet. Han lyckades frigöra sig från detta då han upptäckte cykelsporten och musiken. Han var en lovande cyklist på juniorelitnivå, med drömmen att en dag finnas på startlinjen i ”Tour de France”. Cykelkarriären tog slut då han under en träningstur blev påkörd av en taxi. Istället satsade han på trummorna. Benstyrkan från den hårda cykelträningen gjorde att han orkade spela hela set med dubbla baskaggar. Detta bidrog till ett visst rykte och han blev snabbt en efterfrågad trummis.

Karriären som trummis inleddes i slutet på 1950-talet i olika jazzkonstellationer, bland annat bakom Acker Bilk. I början på 1960-talet fanns han på Londons bluesscen i olika löst sammansatta grupper. När Charlie Watts 1962 lämnade för Rolling Stones ersatte Baker honom i Alexis Korner´s Blues Incorporated. Efter Korner blev det Graham Bond Organisation (tillsammans med Jack Bruce).

För de flesta var han nog mest känd som trummis i vad som anses vara en av rockens första supergrupper, Cream. Bandet bildade han 1966 tillsammans med Eric Clapton och Jack Bruce. Ett band som live kombinerade blues, powerrock och improviserad jazz, som enligt förståsigpåare förebådade 1970-talets hårdrocksvåg. Tre stora egon i samma grupp, i synnerhet rivaliteten mellan Baker och Bruce, gjorde att gruppen upplöstes redan 1968.

Ginger Baker

Clapton och Baker gick vidare och bildade kortvariga bandet Blind Faith. Han var efter det bandledare i 10-mannagruppen Ginger Baker´s Air Force.

Baker har sedan genom åren verkat som soloartist samt spelat med Hawkwind, Fela Kuti, Bill Laswell, Public Image Ltd, BBM, Masters Of Reality och Baker-Gurwitz Army, för att nämna några. Periodvis har han bott i Nigeria och Sydafrika, vilket inneburit samarbeten med afrikanska musiker, ofta trumensembler. I Laos, i Nigeria, drev han även en egen studio. 1990-talet innebar en återgång till jazzen med Ginger Baker Trio och Denver Jazz Quintet.

Baker har under de senaste åren haft olika slag av hälsoproblem. Under inspelningen av sitt sista album 2014 hade han nyligen fått diagnosen artros. Två år senare hade hans hjärtproblem blivit så pass allvarliga att han fick gå igenom en hjärtoperation. Efter operationen slutade han spela live.

Baker var en komplicerad personlighet. Redan några år in på 1960-talet var han beroende av heroin, något han kom att vara till och från under hela sitt liv. Han hade ett hett, av många beskrivet som ett okontrollerat, temperament. Det var inte ovanligt att det ledde till situationer med våldsinslag. Som trummis är dock eftermälet ett anseende som en av musikhistoriens mest innovativa trummisar, oavsett om det gällde jazz, blues, rock, funk, afrobeat eller psykedeliskt.

Baker var inte blyg och såg sig själv som en av de bästa. Viss ödmjukhet kan dock skönjas i hans syn på trummisens roll när man ser dessa två citat från honom:

"Drummers are really nothing more than time-keepers" och "It's the drummer's job to make the other guys sound good.".

Ödmjukheten var dock bortblåst när han uttalade sig om band som Cream anses ha inspirerat:

"I don't think Led Zeppelin filled the void that Cream left, but they made a lot of money,"

Skriv ut