IZZY YOUNG 1928-2019

 Izzy Young och Per Oldaeus

Israel Goodman Young, mer känd som Izzy Young avled i Stockholm den 4 februari, på sitt 91år. För de flesta kanske han är mest känd för att ha bokat en ung Bob Dylan för sin första konsert i New York, 1961. Det var på Carnegie Chapter Hall och det kom 53 betalande!

När Izzy var ganska ung så tog hans flickvän med honom på en kurs i squaredance. Där introducerade läraren, Margot Mayo, honom i andra traditionella folkdanser och musik av Lead Belly och andra folk- och bluessångare. Detta ledde så småningom till att Izzy öppnade sitt Folklore Center i New York år 1957. Det blev snabbt en plats dit musiker och intresserade samlades, Bland dem hörde Dave van Ronk, Rev. Gary Davis, Tim Buckley och Bob Dylan. Han ordnade också poesiuppläsningar med Allen Ginsberg och The Fugs.

Tidigt 1966 så började Izzy arrangera konserter på olika ställen i New Yorks Greenwich Village. Bland andra uppträdde bluesartister som Son House, Skip James, Bukka White och Big Joe Williams.

Izzy engerade sig om musikernas situation och blev något av en talesperson för dem. Man protesterade för rätten att fritt kunna framföra sin musik på gator och torg. Han hade under lång tid framöver en egen kolumn i tidskriften Sing Out!

När Izzy besökte the Newport Folk Festival så blev han helt betagen av de svenska folkmusikerna Ole Hjort och Björn Ståbi.

Han beslöt sig för att stänga sitt Folklore Center och flytta till Sverige. 1973 öppnade han Folklore Centrum i Stockholm. Här arbetade han ihärdigt med att lära oss mer om vår egen folkmusik. I Folket i Bild skrev han 1977: ”Bojkotta den amerikanska musiken!”, det var hans recept för att rädda den svenska musiken. Han publicerade ett nyhetsblad där hans ambitioner var att täcka in hela landets olika evenemang. Izzy ordnade ofta små konserter, poesiaftnar och filmförevisningar i sin lokal.

Han fanns på plats i sin lokal på Wollmar Yxkullsgatan sex dagar i veckan och var alltid redo att diskutera olika ämnen. Vi i SBA/Jefferson hade möjlighet att hålla styrelsemöten och till och med ett årsmöte i hans lokal. Han lade alltid ut senaste Jefferson i sitt stora skyltfönster.
I slutet av 2018 så började åldern ta ut sin rätt och Izzy blev tvungen att stänga sin lokal och avslutade sina dagar på ett gruppboende i närheten. Hans stora bibliotek finns nu förvarat hos Mannaminne upp i höga kusten (www.mannaminne.se).

Rekommenderad läsning: Scott Barrettas bok ”The Conscience of the Folk Revival – the Writings of Israel ’Izzy’ Young som kom ut 2013.
Filmen “Forever Young – a portrait of a man” (www.daysofyoung.com)

Bild Izzy Young och Per Oldaeus av Hans Schweitz

Markus Adler

Markus Adler, med foton från Folklore Centrum i bakgrunden.

Allen Finney

Allen Finney. Foton i bakgrunden är tagna av Magnus Kaplan och ej från Folklore Centrum.

I mars ställde fotografen Markus Adler ut foton på Galleri Movitz i Stockholm, som Adler tagit på Folklore Centrum under Izzy Youngs sista tid med butiken. ”The best thing that ever happened” hette utställningen. Vid vernissagen den 15 mars spelade Allen Finney. Allen spelade på Folklore Centrum många gånger genom åren. 


Foto: Tommy Löfgren

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv ut