Clydie King 1943-2019

clydie king
Jag vet inte hur många plattor jag köpt genom åren som angivit - backup vocals: Clydie King (ofta ihop med Vanetta Fields). Stilmässigt har det rört sig om allt från pop, rock, soul, gospel, blues, rhythm´n´blues och mer folkliga alster. Under Bob Dylans ”religiösa period” fanns hon också med som röststöd till Dylan, både på scen och skiva. Obekräftade uppgifter gör också gällande att de ett tag var gifta och att de har två barn tillsammans.

Hon föddes i Dallas, Texas och blev tidigt föräldralös. Hon uppfostrades av sin äldre syster och med henne flyttade hon som 10-11-åring till Los Angeles. I de tidiga tonåren upptäcktes hon av Richard Berry och kom att sjunga i hans grupp The Pharaohs. Det blev också tre år som backup till Ray Charles i The Raelettes. Inspelningar med Phil Spector hanns också med. Från 1956 och fram till 1977 spelade hon regelbundet in ett flertal solosinglar. De enda egentliga listklättrarna hon fick som soloartist var 1971 års ”Bout love” och 1973 års ”Brown sugar”. Åren 1972 – 1976 släppte hon tre solo-LPn. En samling kom 2007 på bolaget Stateside, singlarna från bolagen Imperial och Minit.

Tillsammans med Vanetta Fields och Sherlie Matthews utgjorde de trion Blackberries som bland annat körade på delar av Joe Cockers mastodontturné ”Mad Dogs And Englishmen”.

Som körsångerska, ensam eller ihop med Vanetta Fields, finns hon med på oräkneliga plattor. Att räkna upp dem är helt omöjligt, men en av de mer banbrytande är Rolling Stones ”Exile On Main Street”. Ska en odödlig klassikerlåt nämnas så kan Lynyrd Skynyrds ”Sweet home Alabama” var ett val.
I bluessammanhang finns BB Kings LP ”Indianola Mississippi Seeds” (1970), där hon verkligen fick kliva fram i rampljuset och sjunga den änglalika stämman i slutet på låten ”Hummingbird”. Låten plockades som singel, uppföljare till Kings hit ”The thrill is gone”, och sålde riktigt hyfsat om än inte i lika stora upplagor som ”The thrill is gone”.

Dickey Betts, Martha Reeves, Diana Ross, Dusty Springfield, Humble Pie, Steely Dan och Joe Walsh är andra som haft listklättrare med Clydie som backupsångerska.

Clydie King avled den 7 januari 2019.

Skriv ut