RICK HALL 1932-2018


Redan i slutet på 1950-talet startade Hall en studio ihop med två kompisar. En av dem, Billy Sherrill, skulle senare bli en ”monsterproducent” och tjäna storkovan i Nashville.

I början på 1960-talet hade Hall själv dragit igång Fame-studion i småstaden Muscle Shoals i Alabama. Han var både ägare och allsmäktig producent. Starten blev flygande, en av de allra första inspelningarna 1961 slog stort, ”You better move on” med Arthur Alexander. Låten kom att bli en av de verkliga klassikerna, inspelad av ett otal andra artister genom åren, bland andra Rolling Stones och Mink DeVille. Arthur Alexanders lycka blev startpunkten för en lång rad med hits inom souleran, som kom att sträcka sig en lång bit in på 1970-talet. Candi Staton, Arthur Conley, Percy Sledge, Jimmy Hughes, James & Bobby Purify, Joe Tex, Clarence Carter, Etta James, Wilson Pickett, Staple Singers och Aretha Franklin levererade alla hits efter att ha besökt Hall i Fame-studion.

En av framgångsformlerna för studion var det suveräna kompbandet Muscle Shoals Rhythm Section (ibland omnämnda som The Swampers), med stadiga kontinuerliga musiker som gitarristerna Jimmy Johnson, Pete Carr och Eddie Hinton (till slutet av 1960-talet även Duane Allman), basisten David Hood, trummisen Roger Hawkins och keyboardisterna Barry Beckett, Clayton Ivey eller Spooner Oldham. Gruppen har medverkat på över 500 plattor och av dem har 75 stycken blivit miljonsäljare och till guldplattor som pryder väggarna i studion.

När den värsta souleran tonat ut öppnades studion i större skala upp för rock-, pop- och countryartister. Till och med tidiga sötsliskiga brödrapojkbandet Osmonds spelade in hos Hall och fick givetvis sin största hit då, ”One bad apple”. Men det är en annan historia. Även Bobbie Gentry och Bob Seger fick till bra plattor.

På senare år spelade bland andra Dixie Chicks, Bettye Lavette, Jason Isbell och Drive By Truckers in i studion i Muscle Shoals. Notabelt är att Gregg Allmans platta, ”Southern Blood”, som gavs ut omedelbart efter hans död spelades in i mars 2016 i Fame-studion.

Får jag själv välja ett knippe favoritlåtar som spelades in av Hall så blir det Candi Statons inspelningar åren 1969-1973. Bättre soul går nästan inte att hitta. Damon Albarns bolag Honest Jon´s gav 2004 ut en samling med 26 låtar från dessa år. En samling som verkligen kan rekommenderas. En liten rörande detalj är hur Candi i konvolutet berättar om Halls omtanke att hon verkligen skulle ha ett bra band när hon gav sig ut på turné. Skulle hon framföra låtar som spelats in i Fame fick det inte vara ett skitband i kompet, utan kvalitet.

Rick Hall avled den 2 januari 2018 efter att under lång tid ha kämpat mot prostatacancer.

Skriv ut