James Cotton död

James Cotton

En av de stora bluesmunspelarna har gått bort. James Cotton blev 81 år gammal.

James Cotton föddes 1935 i Tunica, Ms, och började sin skivkarriär på Sun Records i Memphis, bland annat spelade han 1954 in den brutala Cotton Crop Blues med rå gitarr från Pat Hare. Det var Sonny Boy Williamson, Rice Miller som var Cottons första inspiration. Han ska också ha bott tillsammans med Sonny Boy ett tag i sin barndom. James flyttade sedan upp till Chicago och började spela med Muddy Waters. 

Under 60-talet blev Cotton en man och munspelare att räkna med av egen kraft. Han spelade in för Vanguards serie Chicago The Blues Today, och Cottons bidrag är nog en av höjdpunkterna på hela den trilogin. Kraftfullt munspel utan att tappa nyanser, en varm och levande röst och med ett bra band bakom sig. Strålande! 1967 hamnade Cotton sedan på Verve och fortsatte att spela in riktigt starka spår. Han började nu allt mer växla mellan traditionell 50-talsblues och mer funkiga och rytmiska spår. Och det här var något som han skulle fortsätta med under resten av sin karriär. 

Live gav James Cotton allt - kolla in de här 20 minuterna från 1973.

Cottons hårda sångsätt tärde på hans röst och mot slutet av karriären var den helt borta. Men det hindrade honom inte från att spela in ett riktigt fint album 2013, Cotton Mouth Man. För även om rösten var borta fanns hans tuffa munspelande där ända in i det sista.

Här är 21 låtar med James Cotton. En bra början.

 

 

Photo by Bengt Nyman (originally posted to Flickr as IMG_5972) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Skriv ut