Förord Hasse Andréasson-bilaga

Fotobilaga Hasse Andreasson


Få personer i vårt land har betytt så mycket för bluesen som Hasse Andréasson. Han har varit redaktör för bluestidskriften Jefferson och var med och bildade Scandinavian Blues Association (senare under namnet Swedish Blues Association), som ger ut Jefferson. Hasse var också med om att starta Stockholm Blues Society, där han länge var aktiv; han drev under 29 år import- och distributionsfirman Smokestack Record Sales tillsammans med Hans Schweitz; han jobbade under lång tid på det svenska skivbolaget Amigo − där han förstås slog ett slag för bluesen − och han har utmärkt sig som skribent, med fylliga reportage om blues-resor i USA och mycket annat. Sist men inte minst har han varit en flitig bluesfotograf, något vi kan se prov på i denna fina fotokavalkad. Hasse överlät 2018 mycket generöst sin omfattande fotokollektion till Swedish Blues Association. Perfekt att nu kunnat exponera ett urval därifrån i en specialbilaga!

Hasse föddes 1950 i Göteborg. Som 17-åring flyttade han till Stockholm, där han fortfarande bor. Liksom många andra ungdomar fastnade han för 60-talets popmusik; artister som Animals, Stones och Pretty Things. Nyfiket utforskade han rötterna till många av deras låtar och hamnade då hos den svarta bluesen, som han fattade en stor kärlek till. Den har troget behållits genom åren, även om han gillar annan musik också. −”Jag kommer alltid tillbaka till bluesen. Den ligger närmast hjärtat”!

Tidigt engagerade han sig i Jefferson med att skicka in bilder på bluesartister – till att börja med en på The Butterfield Blues Band, och en på Alvin Lee i Ten Years After; året var 1969 – och snart nog också med skrivna alster. När Jeffersons förste redaktör Claes Hedman 1975 aviserade att han ville sluta, ryckte Hasse in. Under hela 70-talet var han riktigt i hetluften. Tre långa blues-resor (ihop med ett par andra bluesentusiaster) gjordes till USA: 1972, -74 och -76. De två första utgick från New Orleans, med slutstation Chicago, efter diverse musikstopp längs vägen. Många häftiga upplevelser, men bäst var ändå Chicago, som hade den mest vitala bluesscenen, i synnerhet de många klubbarna på South Side. Den tredje resan gick till Kalifornien, där förutom Los Angeles bl.a. Oakland besöktes. Överallt uppsökte man bluesklubbar och alla upptänkliga ställen där det spelades blues; hembesök gjordes även, t.ex. hos R.L. Burnside i hans enkla lilla enrumshus, som hyste 15 personer (!). Många intervjuades – och långvarig vänskap uppstod med flera! Skivbolag och inspelningsstudios var förstås också av stort intresse, liksom radiostationer. Man sparade sig ingen möda på att leta upp folk inom bluesbranschen! Allt under en hel del umbäranden; de unga bluesnördarna hade inte mycket pengar på fickan! Det blev ofta till att sova hemma hos någon på golvet. Men de älskade dessa resor, och Hasse passade på att ta massor med bilder. Av de han intervjuade kan särskilt nämnas Pee Wee Crayton och Sonny Rhodes. Hemma hos gästfrie Sonny i Oakland var han på sitt livs bästa barbequeparty, dit i stort sett alla bluesartister som Sonny kände tittade förbi. Hasse hade aldrig sett så många artister! Det jammades i många timmar − en höjdpunkt han minns med stor glädje. Året därpå, 1977 var Hasse ansvarig för att Amigo gav ut Sonnys album ”I Don´t Want My Blues Colored Bright” (AMLP 821) utgiven i USA på Advent (LP 2808). Hasse producerade även ett album med J B Hutto som var på Sverigeturné 1976, ”Blues For Fonessa” (AMLP 823).

En resa till jazz- och bluesfestivalen i Montreux i Schweitz 1972 måste också nämnas. Hasse och ett gäng andra unga bluesälskare hyrde en minibuss och åkte ner nonstop, sov primitivt, och åkte tillbaka nonstop också – det blev billigast så. Det oemotståndliga programmet innehöll bland annat stora bluesstjärnor som Muddy Waters, T-Bone Walker och Koko Taylor. Hasse var förstås påpasslig vid kameran. Månaden innan hade han fotat när American Folk Blues Festivals med stjärnor som Big Mama Thornton, Memphis Slim och Big Joe Williams besökte Stockholm. Ja, det var härliga tider för bluesälskare, och tack vare fotografer som Hasse finns mycket förevigat på bild.

En utförlig intervju med Hasse Andréasson finns i nr 195 av Jefferson.

Skriv ut